Kunstig intelligens
Hvad er kunstig intelligens?
Kunstig intelligens (AI) er en teknologi, der hurtigt ændrer måden, vi lever og arbejder på. Fra maskiner, der kan forstå og reagere på menneskelig tale, til algoritmer, der kan forudsige fremtidige tendenser, har AI potentialet til at transformere næsten alle brancher. Men hvad er AI egentlig, og hvorfor får det så meget opmærksomhed? Kort sagt, AI handler om at give computere evnen til at lære og træffe beslutninger – ofte med minimal menneskelig indblanding. Teknologien bag AI bygger på avanceret databehandling og machine learning, hvor systemerne bliver bedre, jo mere data de får.
Kunstig intelligens (AI) revolutionerer måden, virksomheder skaber værdi på – og markedsføring er ingen undtagelse. AI tilbyder nye muligheder for at skabe målrettede og personlige kampagner, der i højere grad engagerer kunderne og styrker deres oplevelse med brandet. Ved at anvende AI i markedsføringen kan virksomheder analysere store mængder data, forudsige forbrugeradfærd og optimere kampagner i realtid, hvilket sparer tid og ressourcer.
Vigtigheden i prompts
For at få de bedste resultater med AI kræves en grundlæggende forståelse for kunsten at “prompte.” Prompting er evnen til at give klare og specifikke instrukser til AI’en som er afgørende for outputkvaliteten og effektiviteten. Præcision i prompten sikrer, at AI’en forstår brugerens mål og kontekst, hvilket fører til output, der er skræddersyet til formålet.
En central teknik i prompt engineering er at sætte en tydelig kontekst og målgruppe samt at specificere AI’ens “rolle” i forhold til den ønskede output. Dette indebærer f.eks. at definere, om AI’en skal agere som en hjælpsom assistent eller en kritisk sparringspartner. Denne tilgang hjælper med at guide AI’en og minimere risikoen for misforståelser og bias, som kan opstå fra uklare eller vagt formulerede instruktioner.
At prompte effektivt kan sammenlignes med en problemformulering, hvor man identificerer, hvad kernen af ens behov er. For at optimere resultaterne kan brugere desuden teste og iterere deres prompts for løbende at forbedre output, hvilket er med til at udvikle en effektiv prompt-strategi.
Case:
”Hvordan kan AI bruges i marketing nu og på længere sigt med henblik på at løse salgs- og markedsføringsopgaver mere effektivt eller med højere kvalitet og i sidste ende skabe bedre resultater for virksomheden?”
Værktøjer og kompetencer
Prompts
Tillært evne til at prompte AI til at skabe præcise inputs, der guider AI til at give relevante og værdiskabende svar.
Chat bots
Tillært evne til at benytte forskellige varianter af chatbots som fx. ChatGPT, Co-pilot, Claude m.m.
AI billede generator
Tillært evne til at benytte forskellige varianter af AI billede generator som fx. Ideogram, Adobe firefly m.m
Case løsning
AI produkt 1 – logo
Det første produkt der blev genereret, var at udarbejde et nyt logo til virksomheden. Her var der især fokus på at finde det rette billede prompt, for at få det ønskede resultat og gentagende gange optimere dette.
Mit første billede prompt var følgende:
“Elegant cirkulær ramme: Et cirkulært logo med teksten “Britta’s” rundt om kanten i en ren, serif-skrifttype. I midten kan der være et minimalistisk ikon, som repræsenterer en af caféens specialiteter, f.eks. en sandwich holdt subtilt og raffineret.”
Ud fra dette prompt fik jeg et godt udgangspunkt, men bunden af logoet var meget tomt. Derfor tilføjede jeg yderligere prompt:
“Ud fra dette logo indsæt i bunden af cirklen teksten “est. 2024″. Teksten skal være i samme teksttype, tekststørrelse og følge kurven rundt ligesom teksten øverst i logoet”
AI produkt 2 – Persona og opslag
Vores næste eksperiment begyndte vi med at skabe en persona, Anne Sørensen, som repræsenterer caféens typiske kunde. Hendes profil omfatter navn, alder, beskæftigelse, bopæl, familieliv, interesser, behov, udfordringer og præferencer. Denne beskrivelse gav os klarhed over, hvem vi vil nå, og hvad der betyder noget for målgruppen.
Derefter gennemførte vi et simuleret dybdeinterview med Anne, hvor vi fik indsigt i hendes præferencer og tanker om caféevents. Vi opdagede hendes behov for sunde madmuligheder, ønsket om at støtte lokale producenter og hendes aktive engagement på sociale medier. Interviewet var afgørende for at forstå, hvordan Britta’s Café kan imødekomme kundernes forventninger.
Baseret på interviewet udviklede vi en brandstrategi, der fokuserer på caféens vision, mission, målgruppe og kerneværdier. Vi lagde vægt på fællesskab, lokale råvarer og unikke events som vin- og tapas smagninger med lokale producenter for at differentiere os.
Som en del af strategien lavede vi et forslag til et Instagram-opslag for at promovere de kommende events. Teksten beskriver arrangementet og inkluderer dato, tid og billetpriser. Derudover udarbejdede vi et billedprompt til at skabe et visuelt tiltalende billede, der fanger den hyggelige atmosfære, caféen ønsker at formidle.
AI produkt 3 – Billeder
Med udgangspunkt i ChatGPT efterspurgte jeg 10 forskellige billedprompts. Derefter gav jeg chatten mere input omkring Britta’s cafe, samt et link til hendes hjemmeside, og efterspurgte de 3 bedste billedprompter til denne målgruppe.
Ud fra dette genererede den 3 billedprompts, hvor jeg udvalgte et som jeg bad ChatGPT om at uddybe.
Det blev til dette prompt:
“Et nærbillede af en vindueskarm i Britta’s café, hvor en bakke med nybagte croissanter, muffins og småkager står klar. Det varme sollys strømmer ind gennem vinduet og fremhæver de gyldne nuancer i bagværket. Små glasvaser med vilde blomster skaber farvekontrast til det rustikke træbord. En kaffekop med let damp står ved siden af bagværket, og baggrunden viser let slørede regndråber på ruden. Billedet udstråler varme og hjemlig hygge.”
AI produkt 4 – Hjemmeside
AI-genererede hjemmesider repræsenterer en moderne tilgang til webdesign, hvor kunstig intelligens automatiserer både design- og udviklingsprocessen. Traditionelt kræver det en del teknisk viden at skabe en hjemmeside, men AI-teknologier gør det muligt for næsten alle at bygge en funktionel og visuelt tiltalende hjemmeside uden at kunne kode eller have avancerede designfærdigheder.
De AI-genererede hjemmesider kan skabe et hurtigt og professionelt udgangspunkt, hvor design, layout og grundlæggende struktur er klar på få minutter. Dog kræver det ofte, at man justerer tekster, billeder og små detaljer, så hjemmesiden får et personligt præg og bedre rammer målgruppen. Selvom AI sparer tid og gør produktionen effektiv, er der som regel behov for finpudsning og tilpasning for at opnå det ønskede slutresultat.
På hjemmesiden AVEO kan du producere en AI-genereret hjemmeside, på under 2 minutter.
Hjemmesiden kræver ikke det store data input, kun virksomhedens CVR-nummer samt navn og et prompt omkring virksomheden.
Dette genererer en god skabelon til en hjemmeside, dog kræver den en del finpudsning og ændringer samt en masse tekstudfyldning.
På hjemmesiden WIX startes forløbet ud med at man chatter med en AI-bot som stiller spørgsmål til virksomheden. Den stiller spørgsmål omkring virksomheden, målgruppe, ønsker for hjemmesidens funktioner og design.
Ud fra denne betydelig større mængde data, genererer WIX en hjemmeside.
Selve hjemmesiden har sit eget prompt på venstre side, hvor alt den blå tekst kan trykkes på, og derefter kan man chatte videre med AI-botten for at få lavet de ønskede ændringer. I bunden kan man også vælge at hjemmesiden skal genskabes helt, eller blot gøres lidt anderledes.
Prompt til denne generering:
Britta’s i Horsens er en hyggelig café, der fokuserer på at tilbyde friske, velsmagende måltider, tilberedt med nøje udvalgte ingredienser. Stedets passion for kvalitet afspejles i alt fra sandwiches til salater og varme drikke, hvor menuen er baseret på sæsonens bedste råvarer. Målet hos Britta’s er ikke kun at servere mad, men at skabe en behagelig og mindeværdig oplevelse i afslappende omgivelser, uanset om du er til frokost, middag eller en hyggelig drink.
AI produkt 5 – Podcast
For at generere en AI podcast er der blevet brugt programmet Notebooklm.
Jeg har udarbejdet en artikel med hjælp fra ChatGPT, som er blevet oploaded i Notebook som derved kan generere en podcast med udgangspunkt i det tekst input jeg har givet Notebook.
Artiklen som podcasten er udarbejdet med, kan ses her:
AI produkt 6 – Avatar
Når der skal genereres en avatar på synthesia vælges der en avatar blandt de tilgængelige muligheder, der bedst passer til ens præsentation. Dernæst blev der indsat et manuskript, genereret at ChatGPT som man ønsker, at avataren skal fremføre. Synthesia tilbyder også understøttelse af flere sprog, hvis det er relevant. Herefter kan du tilpasse videoens layout og baggrund, så det stemmer overens med dit ønskede udtryk. Når alt er klart, klikker du på “Generate” for at skabe videoen. Når den er færdig, kan videoen downloades og deles direkte fra platformen.
AI konklusion
AI’s anvendelse i marketing har potentialet til at revolutionere arbejdsgange ved at automatisere rutineopgaver, optimere tidsforbrug og skabe mere målrettet indhold baseret på dataanalyse. Fordelene som hurtigere produktion af indhold og forbedret personalisering, kan styrke kundetilfredshed og øge salg. Dog er kvaliteten af AI-genereret indhold stadig ufuldkommen og kræver menneskelig gennemgang for at sikre præcision og relevans. Overordnet er AI et værdifuldt redskab, men det kræver kompetence indenfor bl.a. prompt-udvikling og kan ikke stå alene uden menneskelig indsigt og evaluering.
Kilder:
Henrik Kronborg
Machine Learning Workshop. Workshop afholdt af Henrik Kronborg.
Stine Skyrum
AI Workshop. Workshop afholdt af Stine Skyrum.
Noah, Holdbar
SEO Workshop. Workshop afholdt af Noah fra Holdbar.
Camilla, Adwise Media
GenAI Workshop. Workshop afholdt af Camilla, Adwise Media.
Pedersen, Just Kjærgaard
At Prompte. Cphbusiness. Tilgængelig fra CPH Business.
Britta’s No.1. (u.å.). Hentet fra https://brittas-no1.dk
ChatGPT. (u.å.). Hentet fra https://chatgpt.com
Canva. (u.å.). Hentet fra https://www.canva.com
Heygen. (u.å.). Hentet fra https://app.heygen.com/home
Ideogram. (u.å.). Hentet fra https://ideogram.ai/t/explore